2011. március 11., péntek

Bukta - mákkal, túróval




Paradicsomleves után ettük ezt a könnyű, édes kelt tésztából készült buktát. Tíz dekányi tehéntúróm volt éppen itthon, de elég is volt, mert nálam úgyis a mákos áll az első helyen.:) Párom kedvéért készült a túrós változat.
Szoktam még ezt a buktát házi szilva, barack, vagy eper lekvárral is készíteni. Ha marad, még aznap a mélyhűtőbe teszem. Felmelegítve, tejeskávéval, vagy hideg tejjel számomra fenséges reggeli, vagy uzsonna, és olyan mintha akkor sült volna.:)

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
2,5 dkg élesztő
15 dkg cukor
2 ek tejföl
8 dkg + kb. 2-3  ek olvasztott vaj
1,5 dl  savó  / tejjel is helyettesíthető, nekem sajtkészítés után szokott maradni, és sütésnél használom /
csipet só

Töltelék:

10 dkg tehéntúró
1 cs vaníliáscukor
1 tojássárgája
1 csapott ek cukor
reszelt citromhéj


10 dkg darált mák
5 dkg cukor
1 cs vaníliáscukor
1 dl tej
reszelt citromhéj


Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatom, és a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztok, a 8 dkg olvasztott vajat a végén adom hozzá. Letakarva  duplájára kelesztem meleg helyen kb. 1 óra alatt.
Elkészítem a túró és mák tölteléket, mégpedig úgy, hogy összekeverem a hozzávalókat. Amikor a tészta megkel enyhén lisztezett  lapon 48x38 cm méretre nyújtom. Hosszában félbevágom, majd a két felet három részre. 6 db tésztacsíkot kapok, melyeket keresztben 4 részre vágom. Így összesen 24 kis téglalap lesz. A lapokat kicsit kézzel kilapogatom, megkenem olvasztott vajjal, majd rákenek vékonyan 1  jó teáskanálnyi túró illetve mák tölteléket. Ebből a mennyiségből 8 db túrós lesz, a többi pedig mákos. A tészta két szélét vékonyan behajtom, és feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a buktákat, pihentetem még őket kb. 20 percig. 200 fokra melegített sütőben 22 perc alatt megsütöm.



 



1 megjegyzés: