Rendszeresen készítek házi túrót. Készül belőle túrós palacsinta is, de leggyakrabban túrós tészta. Nagyon szeretjük, jó sok házi füstölt szalonnával elkeverve, a tetejére pedig apróra vágott forró házi tepertő. Most viszont nem tészta készült.
Egyik kedvenc műsorom a Duna Televízión futó Ízőrzők című. A név mindent elárul. Finomabbnál finomabb ételek mellett képet kapunk az adott falu, község, közösség mindennapjairól, történelméről, hagyományairól. Nagyon szépen bemutatja a mi csodás kis országunk még csodásabb helyeit. Az ott élő asszonyok, lányok, férfiak pedig remek ételeket készítenek saját konyháikban. Nagyszerű kis filmek ezek.
A Herencsényről szóló műsorban láttam ezt az ugyancsak remek burgonyás ételt. Alapból imádom a krumplit mindenféle formájában. Ha meg még galuska is készül belül az csak jó lehet. Ja bocsánat nem galuska, hanem haluska:)
2 db nagyobb burgonya / lemértem 52 dkg volt /
25 dkg liszt /fele rétes, fele finom /
1 tojás
1 tk só
fél dl forró víz
7 dkg házi füstölt szalonna
8 dkg húsos füstölt szalonna
8 dkg házi tepertő
25 dkg házi túró
tejföl
A kockára vágott szalonnákat mikróban kiolvasztottam. Ugyanígy a tepertőt is kicsit átsütöttem apróra vágva. A túrót villával összetörtem, kicsit megsóztam.
Akkor ez most galuska, nem? Csak mert felénk a haluska hagyományosan egy tót eredetű tészta, ami metélt. Viszont láttam szlovák főzőműsorban haluskát készíteni, ami szintén galuska volt...
VálaszTörlésA szlovákok a reszelt burgonyából készült galuskát haluskának hívják.Nógrádban a palócok is haluskának hívják. Szokott is lenni Vanyarcon minden évben szeptemberben Haluskafesztivál.
VálaszTörlésNa ott lehet finomakat kóstolni. Van mindenféle:))